Zang organen
Image
Image
Image
Fu organen
Image
In de TCM kennen we het basisprincipe Zang Fu dat staat voor de vitale organen en ingewanden. Zang verwijst naar de longen, het hart, het pericard, de nieren en de lever. Dit zijn allen Yin organen met als primaire doel om Qi (levensenergie), Xue (bloed), Jinye (lichaamsvloeistoffen), Jing (essentie) en Shen (geest) te produceren en op te slaan. De organen zijn ook gekoppeld aan de 5 elementen

De Zang organen:

Het hart:
beheerst het bloed(Xue) en controleert de bloedvaten (Mai). Het hart is verantwoordelijk voor de opslag van spirit (Shen). Daarnaast is het de zetel van vele emoties met als hoofdemotie Vreugde. Hij opent zich in de tong en is te zien in de gelaatskleur. Controleert het zweet.

De lever:
Is de heerser van Qi en zorgt voor de verspreiding en vloeien ervan. Daarnaast zorgt het ook voor de verspreiding van Xue en gal. Leverbloed bevochtigd en voedt de pezen, waardoor soepel bewegen en contractie van spieren mogelijk is. Het is gerelateerd aan de emotie woede en herbergt de astrale ziel (Hun). Het opent zicht in de ogen en manifesteerd zich in de glans van de nagels. 

Als de Lever-Qi in balans is ervaar je een gevoel van behaaglijkheid, moed, creativiteit en werkkracht. De energie in de Lever beïnvloed zowel de mentale- als fysieke belastbaarheid, een verzwakte Lever-Qi uit zich dan ook in een gevoel van slapte, gebrekkige stress-intolerantie, snelle lichamelijke uitputting, bloedarmoede, onregelmatige menstruatie, angst, spierpijn, spierzwakte en alle vormen van reumatische klachten.

De Longen:
Volgens de Westerse geneeskunde heeft de long één belangrijke functie; het opnemen van zuurstof en deze doorgeven aan het bloed en de afvoer van koolstofdioxide uit het bloed. Volgens de Chinese geneeskunde heeft de long veel meer functies:

De longen beheersen de Qi ademhaling, het opent in de neus en controleert het neusslijm. Als de long Qi niet goed kan dalen dan ontstaat er "rebellerende Qi" (hoesten, benauwdheid en astma).
Het verspreid de verdedigingsenergie (Wei Qi) naar de huid, spieren en merdidianen om weerstand te bieden tegen pathogene invloeden. Jin Ye vooral het Jin-gedeelte ("mist") gaat maar de huid.

De long is de enige zang orgaan die een verbinding naar buiten het lichaam heeft. De neus is de poort van de long (reukvermogen) en de keel is de deur van de long (stem). De Longen controleren de vaten, zowel meridianen als bloedvaten, ten behoeve van de circulatie van het Qi om alle weefsels te voeden. De Longen reguleren de circulatie van het Qi en organische vloeistoffen. Via Jin Ye van de milt en de Nier Yang gaat het de onzuivere Qi (Ye) naar de nieren en blaas en de zuivere Qi (Ye) naar de longen. De longen huisvest de stoffelijke ziel (Po) en is geralteerd aan de emotie verdriet.

De Milt:
de milt is een centraal orgaan wat zorg voor transport en transformatie (Yunhua) van Gu Qi en Jin Ye. Het controleert Xue, door het aanmaken en bijeenhouden van bloed in de vaten. Het controleert de spieren en zorgt voor de extremiteiten (2 benen en 2 armen). de milt is de bron voor de postnatale Qi en huisvest de Yi (denkkracht).
Het is gerelateerd aan de emoties piekeren, tobben en melancholie.

De Nieren:
De nieren zijn de essentie van wie we zijn. Ze hebben controle over de levencyclus (vruchtbaarheid, conceptie, geboorte, groei, ontwikkeling en de dood). Een vrouw heeft volgens de TCM een 7 jarige ontwikkeling en een man een 8 jarige ontwikkeling. De nieren scheiden zuiver van onzuider


Het Qi centrum van de nieren is de Ming men (Levenspoort). Ming men is een energiepunt waar de prenatale Jing wordt opgeslagen. Men zegt dat de bron van het leven en de geest in Mingmen zijn gezeteld en dat, op het moment dat we sterven, onze laatste Qi en adem via Mingmen het lichaam verlaat.

Fu organen:

Fu verwijst naar zes (yang) organen. Collectief, is hun primaire functie om voedingsstoffen over te brengen en te verteren zonder ze op te slaan en om afval uit te scheiden.

De Maag: 
De maag wordt beschouwd als van primair belang in TCM. Hier worden voedsel en water eerst verteerd en wordt Qi voeding geëxtraheerd. Nadat het voedsel is verteerd, wordt het naar de dunne darm gestuurd voor verdere zuivering. De maag en het gekoppelde orgaan, de milt behoren tot het element water.

De Dunne Darm:  
De dunne darm verbindt zich met de maag en de belangrijkste functie ervan is om de voeding die gedeeltelijk door de maag werd verteerd verder te zuiveren van een troebele in een heldere substantie. Na zuivering transporteert het de heldere substantie door het lichaam, terwijl de troebele stof wordt verdreven.

De Dikke Darm:
De belangrijkste functie van de Dikke darm is om het afvalmateriaal uit de dunne darm te ontvangen, het vochtgehalte te absorberen en de rest in ontlasting te vormen om te worden uitgescheiden. Pathologische veranderingen van de dikke darm zullen leiden tot disfunctie van deze transportfunctie, resulterend in losse ontlasting en obstipatie. De dikke darm staat in verbinding met de longen en deze beide organen behoren tot het element metaal. De functie van de dikke darm is het sterkst tussen 05:00 en 07:00 uur volgens de Chinese orgaanklok. Klik hier voor meer informatie over de orgaanklok

De Blaas:
In tegenstelling tot de westerse geneeskunde, waar de blaasfunctie de opslag en uitscheiding van urine is, heeft de blaas in de Traditionele Chinese Geneeskunde uitgebreide functies, waaronder hoe vloeistoffen worden getransformeerd tijdens de urineproductie. Vloeistoffen worden nog steeds vanuit de dunne darm naar de blaas gestuurd voor opslag, maar de blaas mogelijkheden zijn afhankelijk van de nier yang. Als de nier yang niet goed functioneert, heeft de blaas mogelijk niet voldoende Qi en warmte om vloeistoffen goed in urine te transformeren. Dit kan resulteren in overdreven heldere urine die vaker moet worden uitgescheiden. De blaas staat in verbinding met de nieren, beide behoren tot het element water 

De Galblaas;
De galblaas is verbonden met de lever (zang) en zijn primaire functie is om de overgebleven qi van de lever in gal om te zetten. In de Zangfu- theorie van de Chinese geneeskunde heeft de galblaas niet alleen een spijsverteringsrol, maar wordt hij ook gezien als de zetel van de besluitvorming.

De 3 voudige verwarmer (Sanjiao):
Zorgt voor transformatie en transport van water en vloeistoffen (slijm, sperma, bloed, smering pezen en gewrichten) door het hele lichaam. Controleert de waterpassage van zweet, maagsap en urine. Sanjiao is het kanaal van Yuan Qi. Het is de driedeling van het lichaam wat betreft anatomie, pathologie en fysiologie:

Sanjiao:

De sanjiao bevind zich in de romp van het lichaam en is onder te verdelen in 3 zones (Jiao). Zie afbeelding bovenaan.

Bovenste warmer (jiao):
Ook wel "mist" zorgt voor de verspreiding van vloeistoffen als een fijne damp door het gehele lichaam via de longen en het hart

Middelste warmer (jiao):
Ook wel "Moeras of bubbelbad" zorgt voor de transformatie en transportatie van voedsel en vloeistoffen. "zuiver en onzuiver" mengen zich met elkaar via de milt en maag.

Onderste warmer jiao ("riool"):
Ook wel "riool of drainage sloot" scheidt het "zuivere en onzuivere" via de lever en de galblaas. Het scheiden van het "onzuivere deel" gaat via de nieren, blaas, darmen.
Statera Oleum - Met Oliën in Balans

Statera Oleum, Met oliën in balans!