De Geschiedenis

Huang Di
Certificaat
Qibo
Image
Hua Tao
Image
Huangdi (Xuan Yuan), ook wel de gele keizer genoemd vanwege wat de chinezen beschouwen als de gouden eeuw. Huangdi is de oprichter van de Qin Dynasty. Hij was een hoog ontwikkeld persoon die zeer geboeid was door kruiden. Men zegt dat hij van Shen Nong alle kruiden en hun werking leerde.

Huandi schreef ook boeken de meeste bekende is "Huandi Nejing". Dit boek geeft uitleg over hoe de traditionele chinese geneeskunst (TCM) werkt. Het bestaat uit 81 hoofdstukken die gekoppeld zijn aan "het boek der veranderingen"(I Tjing ofwel 8 trigram orakelboek). In zijn boek schrijft hij over de beknopte studies van de bestrijding van ziektes. Hierbij komen onderwerpen als fysiologie, pathologie, anatomie, diagnoses en behandelprincipes aan de orde.

Qibo (de hofarts van Huandi) en Huang Di praktiseerden de filosofie van Tao, de weg van het leven (Taoïsme). Lao tse (Laozi) grondlegger van de taoïsme en schrijver van "Tao de Jing" (daodejing). Ze begrepen de balans tussen Yin en Yang en deden aan Dao-in (Do-in). Ze hadden een gebalanceerd voedingspatroon, aten en gingen slapen op vaste tijdstippen en probeerden zoveel mogelijk stress te vermijden.
Niet alleen Huandi en Qibo hebben bijgedragen aan de TCM maar na hem ook andere doctoren zoals Whang Shuhe, Ge Hong, Sun Simiao, Zhang Zhongjing en Li Shizhen. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat TCM een volwaardige geneeskunst is.

Hua Tuo (145-208 na Chr.) is ook een van de doctoren die heeft bijgedragen aan de verdieping van de TCM. Hij leefde in de Oost-Han Dynastie. Hij weigerde om alleen voor hooggeplaatse ambtenaren te werken. Hij wilde iedereen proberen te genezen. Hij was zo goed in het voorschrijven van medicijnen dat hij maar slechts een paar ingrediënten nodig had voor het  genezen van ziekten.Bij het genezen van ziekten. 
Hij was zo bedreven in het verdelen en samenstellen volgens de juiste verhoudingen dat hij de verschillende componenten van zijn medicijnen niet af hoefde te wegen. Hij vertelde de patient hoe ze het medicijn in moesten nemen om gelijk verbetering te bemerken.

Als medicijnen niet hielpen dan behandelde Hua Tao de mensen met moxa therapie of acupunctuur. Hier was hij net zo goed in als de medicijnen. Hij had slechts 1 of 1 punten nodig om de ziekte te doen verlichten.

Als laatste optie was er nog de chirurgie. Het werd ook wel de vader van de chirurgie genoemd. Men wist ook in deze tijd dat men handen moest wassen en open wonden steriel moest houden om de overlevingskans te vergroten. Hua Tao verwijderde in deze tijd bv kankergezwellen. Hij vond een narcose middel uit genaamd Mafeisan wat hij opgelost in wijn aan de patient gaf wat ook beschreven wordt in het "book of the later han"
Hua Tao ontwikkelde de Wuqinxi (Qi Gong of wel 5 dieren oefening). Qi Gong (Chi Kung) is een verzamelnaam voor een grote verscheidenheid van oefeningen om je energie (chi) op een natuurlijke manier te laten stromen. Kung betekent 'beoefenen, ontwikkelen, cultiveren'. Dit gaf mensen een voorspoedig herstel zoals we nu de fysiotherapie kennen
Statera Oleum - Met Oliën in Balans

Statera Oleum, Met oliën in balans!