Dry Cupping (massage)

Image

Wat is een Cupping (massage) en wat doet het.

De eerste geschriften die gevonden werden waarin men cupping noemt dateren van omstreeks 281-341. Men vermoedt echter dat cupping al veel eerder werd toegepast. Door de jaren heen ontwikkelende de techniek zich verder en ging men bamboe en aardewerk cups gebruiken, die ten slotte door glazen cups werden vervangen, waar men tegenwoordig nog steeds mee werkt. Vanuit China ging de cupping naar Egypte en naar Griekenland en verspreidde zich daarna over heel Europa en Amerika. Eind 1800 werden door de reguliere geneeskunst de cups geïntroduceerd om bij vrouwen disfunctie bij lactatie te harmoniseren. Hieruit is de borstpomp ontstaan.

Bamboe cups werden na herhaaldelijk gebruik poreus en aardewerk cups braken snel. Vandaar dat men overging op glas en tegenwoordig gebruikt men ook het sterke polyester (plastic). Het doorzichtig materiaal is natuurlijk ook beter om te checken hoe lang het nodig is om de cups te laten staan.
Er 4 manieren waarop cupping wordt gedaan.

Vuur cupping (fire cupping)                                                                     
Bij vuur cupping wordt gebruikgemaakt van open vuur dat men een korte tijd in de cups plaatst en vervolgens laat vacuüm trekken op de huid.

Bloed cupping (wet cupping)
Bij bloed cupping of ook wel wet cupping genoemd, wordt een cupping gedaan op een plek die vervolgens wordt geprikt met een dunne naald om het troebele bloed te verwijderen

Dry cupping
Na 1940 heeft men de koude cupping techniek ontwikkeld, waarbij de cups met een vacuümpomp op de huid worden vastgezogen. Dit is veiliger dan het werken met open vuur. Men kan een betere controle op de cups hanteren. Dit noemt men 'baguanfa' (suctie cuptherapie)


Dry cupping massage
De druk in de cups (bij gebruik van warmte of zuigkracht) wordt verhoogd, zodat de huid en spierlaag worden opgetrokken in de cup. Vervolgens kan men met de cups masseren om qi-stagnatie op te lossen in het desbetreffende gebied. Dit noemt men de cups schuiven/glijden.

Het doel van cupping is om wind-koude qi te verdrijven en om bloedstagnatie en pijn op te heffen. Qi = bio-elektriciteit . Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode plek te zien zijn (bloeduitstorting). Dit is een normaal verschijnsel dat na enkele dagen (3 à 4) zal verdwijnen. Nadat de roodheid is verdwenen, zal er verbetering in de symptomen optreden. Spieren en huid worden. goed doorbloed, gevoed en ontdaan van afvalstoffen met als gevolg complete ontspanning. Daardoor wordt het cardiovasculair systeem geoptimaliseerd, dit houdt het lichaam in een betere conditie.

Cupping massage is vooral goed omdat:

  • Het dieper werkt dan eender welke
  • Het een sterke doorbloeding van het behandelde gebied geeft.
  • Het de stofwisseling
  • Het de huid van afvalstoffen bevrijdt en de huid beter laat
  • Het de lymfe-afvoer
  • Het de lichaamseigen weerstand versterkt
Image

Hoe ziet een behandeling eruit

Mijn salon is in Amsterdam te vinden. Als je binnen komt dan is de ruimte al gevuld met de heerlijke geuren van essentiële oliën. Voor de gehele behandeling moet je ongeveer half uur extra rekenen. Eerst zullen we samen kijken waarvoor je bent gekomen en of er nog dingen zijn waar ik rekening mee moet houden. Afhankelijk van de duur van de massage die je hebt gekozen zal ik tussen de 30 en 60min bezig zijn. Als ik klaar ben met de massage ga ik terwijl jij nog even lekker aan het nagenieten bent, wat te drinken voor je halen. Tijdens het drinken zal ik je vragen hoe het is geweest. Ik geef je nog wat uitleg over wat ik heb ervaren en wat je eventueel de komende dagen kan verwachten.

Welke producten gebruik ik en waarom

Ik maak in mijn salon in Amsterdam gebruik van verschillende producten. Alle producten die ik gebruik zijn allemaal 100% natuurlijk. Het is daarom voor mij ook belangrijk om te weten of je wellicht een allergie hebt. Daarnaast kan ik bij enkele klachten soms gebruik maken van een essentiële olie. Indien ik dit wil doen zal ik hier altijd eerst om toestemming vragen bij je. Mocht je een lekkere geur willen aan je massageolie dan is dit ook mogelijk.

Een Cupping (massage) is een stevige massage die door de een als pijnlijk wordt ervaren en door de ander niet. De massage is goed voor mensen die veel littekenweefsel hebben of bindweefsel problemen.
Helaas ben ik nog niet opgeleid om zwangere vrouwen of mensen met kanker te behandelen en omdat dit toch een risico volle groep is behandel ik deze mensen op dit moment nog niet. In de toekomst zal dit zeker tot de mogelijkheden behoren.

NB Ik ben geen dokter of specialist en daarom:

  • Kan ik geen diagnose stellen of aandoening vaststellen
  • Kan ik niet iets voorschrijven zoals medicijnen of kan ik huidige medicatie wijzigen. Dit dient altijd in overleg met uw arts of deskundige te gebeuren.
Statera Oleum - Met Oliën in Balans

Statera Oleum, Met oliën in balans!

© 2021